FORMAL OPINIONS E-84-1

E-84-1 Lay consulting service

Question

An opinion regarding the utilization of alay consulting service in personal
injury cases was reguested of the Ethics Committee. The service represents that
it does not practice law or medicine, but restricts its services to technical,
medical-legal consultation and research, and the procurement of expert wit-
nesses. The consulting services are offered on a contingent fee or flat fee basis.

Opinion

The Wisconsin Code of Professional Responsibility, codified in Chapter 20
of the Wisconsin Supreme Court Rules, permits utilization of such a service
provided that: (1) the service does not engage in the unauthorized practice of
law. SCR 20.18(1); (2) the lawyer does not share legal fees with the service,
SCR 20.19; and (3) acontingent feeisnot paid for expert testimony, SCR 20.43.

SCR 20.18(1) prohibits a lawyer from aiding a nonlawyer in the unauthor-
ized practice of law. Assuming that the consulting services provided do not
constitute the unauthorized practice of law, it would be permissible for alawyer
to recommend such an arrangement to aclient. Of course, the lawyer must at all
times retain full control of the litigation and may not abdicate to another his or
her ultimate professional responsibility for evaluating the case and the course to
be followed. SCR 20.23(1). See ABA Informal Op. 1375 (Aug. 10, 1976).

SCR 20.19 generally prohibits alawyer or law firm from sharing legal fees
with a nonlawyer. Accordingly, alawyer must take care to analyze the source
and amount of feespaid to alay consultant whenever such consultant plays apart
in the attorney-client relationship. Annotated Code of Professional Responsibil-
ity, American Bar Foundation, 1979, p. 148. The consultant’sfees must be paid
from proceeds recovered from the client’ s claim, rather than from the attorney’s
feesfor legal services. ABA Informal Op. 1375 (Aug. 10, 1976).

SCR 20.43 prohibits payment of contingent fees to witnesses. Payment of
witnessfeesby the consulting service would be prohibited in most circumstances
as the fees would originate from the contingent fee arrangement between the
client and the service. ABA Informal Op. 1445 (Feb. 1, 1980). There is no
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ethical impropriety, however, if the witness fees are not included in the contin-
gency fee and such fees and other expert witness expenses are separate charges
to be paid by the client regardless of the outcome of the case. Maine State Bar
Assoc. Op. 67 (August 1978).

Subject to the above qualifications, it would be permissibleto utilize the lay
consulting service described in the request whether on a contingent fee or flat
fee basis.
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